agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jeżeli myślisz, że podstawą przyrządzenia idealnego steka jest konkretna technika kucharska, jesteś w błędzie. Daję Ci swoje słowo, że Twoje powodzenie, w 90% zależy od jakości mięsa, które przeznaczysz na befsztyk. Jak zrobić to właściwie?
Jeżeli znajomy rzeźnik zachwala swoją wołowinę, twierdząc, że „jest świeża, bo bita wczoraj” to znak, że nie ma pojęcia o czym mówi. Najdroższy stek świata, sprzedany za tysiąc dolarów w restauracji Mu Ramen w Long Island City, podany został na czterysta dni po uboju. Wołowina powinna być sezonowana. Proces sezonowania sprawia że mięso kruszeje. Odpowiednie warunki przechowywania (minimalna wilgotność i temperatura do 2 stopni Celsjusza) sprawiają, że mięso dojrzewa podobnie jak dobre wino. Czym charakteryzuje się wołowina sezonowana i jak ją rozpoznać? Podstawową oznaką jest ciemno-fioletowy kolor. I choć zdarzy się, że sprzedawcy będą zapewniać nas o jakości swojego mięsa, należy pamiętać – różowa wołowina nie jest tym czego szukamy. Tylko dobrej jakości mięso to perfekcyjny stek z grilla. |
|