Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna

Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Generalnie o wołowinie » Sezonowanie wołowiny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Sezonowanie wołowiny
PostWysłany: Nie 2:28, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Jeżeli myślisz, że podstawą przyrządzenia idealnego steka jest konkretna technika kucharska, jesteś w błędzie. Daję Ci swoje słowo, że Twoje powodzenie, w 90% zależy od jakości mięsa, które przeznaczysz na befsztyk. Jak zrobić to właściwie?

Jeżeli znajomy rzeźnik zachwala swoją wołowinę, twierdząc, że „jest świeża, bo bita wczoraj” to znak, że nie ma pojęcia o czym mówi. Najdroższy stek świata, sprzedany za tysiąc dolarów w restauracji Mu Ramen w Long Island City, podany został na czterysta dni po uboju. Wołowina powinna być sezonowana. Proces sezonowania sprawia że mięso kruszeje. Odpowiednie warunki przechowywania (minimalna wilgotność i temperatura do 2 stopni Celsjusza) sprawiają, że mięso dojrzewa podobnie jak dobre wino. Czym charakteryzuje się wołowina sezonowana i jak ją rozpoznać? Podstawową oznaką jest ciemno-fioletowy kolor. I choć zdarzy się, że sprzedawcy będą zapewniać nas o jakości swojego mięsa, należy pamiętać – różowa wołowina nie jest tym czego szukamy. Tylko dobrej jakości mięso to perfekcyjny stek z grilla.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sezonowanie wołowiny
  Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Generalnie o wołowinie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin