agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki
4 porcje
600 g ligawy wołowej
4 łyżeczki musztardy
oliwa
2 szklanki bulionu wołowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Mięso pokroić na 1 cm plasterki i dokładnie rozbić tłuczkiem z dwóch stron. Doprawić solą, wysmarować musztardą i oliwą. Odstawić na godzinę do lodówki (lub na całą noc jeśli mamy czas).
Rozgrzać patelnię z oliwą i obsmażyć mięso z dwóch stron po około 2 minuty z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię po mięsie wlać bulion z octem balsamicznym, zagotować i wlać do mięsa, dodać miód. Garnek z mięsem przykryć i gotować przez ok. 2 i 1/2 godziny (lub do miękkości mięsa) lub piec w piekarniku w 180 stopniach C. W razie potrzeby uzupełnić płyn, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną: albo przesypać ją przez sitko bezpośrednio do garnka z sosem i zagotować lub rozmieszać mąkę z 2 łyżkami wody i kilkoma łyżkami sosu, następnie dodać do garnka z sosem, wymieszać i zagotować.
Podawać z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem. |
|