agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tatar wołowy:
Składniki
2 porcje
1 szalotka lub mała cebula
20 małych kaparów
200g polędwicy wołowej (mięso musi być bardzo świeże i dobrze schłodzone)
2 łyżeczki brandy
2 fileciki anchois
2 łyżki musztardy dijon
2 surowe żółtka (skorupki sparzyć wrzątkiem)
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Przygotować dodatki - bardzo drobno posiekać cebulę, kapary przekroić na połówki. Mięso drobno posiekać, włożyć do miseczki, dodać 2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody (mięso będzie miało bardziej luźną strukturę) oraz brandy. Wymieszać i uformować dwie porcje na talerzach. Mięso posypać dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Obok ułożyć dodatki (cebulę, kapary, fileciki anchois, musztardę dijon, żółtka). Podawać natychmiast z chlebem i solą. |
|