agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki na chilli con carne czyli po prostu wołowine z chilli
pół kilograma mielonej wołowiny
dwie puszki fasoli
dwie puszki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych na dowolne kawałki
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki chilli w proszku
szczypta oregano
łyżka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina cukru
łyżka oleju
Przygotowanie dania chilli con carne czyli po prostu wołowina z chilli
W dużym rondlu lub garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego mięso.
Mięso smażę do zrumienienia rozgniatając je widelcem, tak by nie powstały zbyt duże grudki. Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy i smażę jeszcze 3-5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Po tym czasie dodaję pomidory [jeśli z puszki, razem z sokiem] i dusze potrawę na maleńkim ogniu przez pół godziny. W czasie duszenia sprawdzam, czy nie trzeba dolać trochę wody, by potrawa się nie przypalała.
Po tym czasie dodaje odsączoną fasolę i trzymam chilli na ogniu jeszcze 5 minut.
Doskonale smakuje z ryżem. A jeszcze lepiej z kwaśną śmietaną, posiekaną drobniutko cebulą, tartym serem, awokado pokrojonym na drobne kosteczki albo... zamiast awokado można dodać szczypiorki u natki zielonej pietruszki.
Przechowywanie
Po całkowitym ostygnięciu, chilli con carne należy zapakować do hermetycznych pojemników i wstawić do zamrażarki. Można tak przechowywać około 3miesiące. Po rozmrożeniu koniecznie trzeba doprowadzić do wrzenia. |
|