agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki
żółtko
łyżka musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz
200 ml oliwy
4 łyżki rosołu wołowego
sos worcester:
40 dag polędwicy wołowej ze środkowej części
5 dag parmezanu
5 dag rukoli
Robimy sos: żółtko ucieramy z musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Stopniowo wlewamy oliwę, stale ucierając. Kiedy sos będzie spójny i gęsty, wlewamy chłodny rosół. Dodajemy kilka kropel sosu worcester, energicznie mieszamy.
Surową polędwicę dokładnie czyścimy z błon i żyłek. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min do zamrażalnika, aby mięso stężało, ale nie zamarzło. Ostrym nożem kroimy na jak najcieńsze plasterki, na ostrzu noża przenosimy na talerz. Skrapiamy przygotowanym sosem, oprószamy solą i świeżo
mielonym pieprzem.
Posypujemy płatkami parmezanu, układamy listki rukoli. Podajemy z cząstką cytryny i pieczywem. |
|