 | Gulasz wołowy |  |
Wysłany: Nie 1:12, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Gulasz wołowy z dynią i kurkami
Składniki
4 porcje
500 g mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
1 łyżka oleju roślinnego i 1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego oregano
400 g kurek
3 - 4 łyżki porto lub brandy lub wiśniówki
250 ml czerwonego wina
około 500 ml bulionu wołowego
2 szklanki obranej dyni pokrojonej w 1 cm kostkę (ok. 1/2 małej dyni)
80 ml śmietanki kremówki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę. Dobrze rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wlać 1 łyżkę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony (około 5 minut). Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
Na patelnię po mięsie włożyć masło, pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją (około 5 minut). Dodać drobno pokrojony czosnek, ziarna jałowca, liście laurowe i suszone oregano, smażyć przez minutę. Dodać pokrojone w kosteczkę kurki i obsmażać przez około 3 minuty.
Dodać obsmażone mięso i podgrzać. Wlać brandy i gotować przez minutę. Wlać stopniowo, po pół szklanki, wino czerwone tak aby cały czas gulasz się gotował. Dodać bulion, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, przykryć i gotować gulasz przez około 2 i 1/2 godziny do czasu aż mięso będzie miękkie. Jeśli jest potrzeba można przełożyć wszystko z patelni do garnka. W razie ubywania płynu dodawać więcej wina lub bulionu.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię i gotować przez około 15-20 minut. Dodać śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę pietruszki zagotować i odstawić z ognia. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 | |  |
Wysłany: Nie 1:21, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Gulasz wołowy" Guiness and Black"
Składniki
4 - 6 porcji
750 g mięsa wołowego (gulaszowego, rostbefu, antrykotu, łopatki)
2 łyżki mąki pszennej
świeżo zmielony czarny pieprz (około 1/2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
100 g boczku, gotowanego lub surowego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
1 puszka (440 ml) piwa ciemnego Guinness
5 łyżek syropu/soku z czarnej porzeczki
około 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku, w zależności od tego jak słony był bulion)
2 puszki (razem 800 g) czerwonej lub czarnej fasoli
Przygotowanie
Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Wymieszać mąkę z czarnym pieprzem, kardamonem i papryką i w tej mieszance obtoczyć mięso. Rozgrzać dużą patelnię lub garnek żaroodporny, wlać olej i obsmażać dokładnie, partiami, na złoty kolor. Mięso odkładać na talerz.
Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W innym małym garnku zagotować bulion z połową piwa i sokiem z czarnej porzeczki.
Na patelnię po mięsie włożyć boczek i obsmażać przez około 3 minuty, dodać cebulę i razem smażyć przez 1 minutę, dodać czosnek i smażyć przez 1/2 minuty. Wlać drugą połowę piwa i zagotować.
Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i jednocześnie podgrzewać na dużym ogniu: boczek z cebulą i piwem, obsmażone mięso, gorący bulion z połową piwa. Doprawić solą. Zagotować. Przykryć i gotować przez około 2 godziny na minimalnym ogniu (można też piec w piekarniku w 160 stopniach C).
Fasolę odcedzić na sitku i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do gulaszu i gotować jeszcze przez około 30 minut lub do miękkości mięsa.
Wskazówki
Gulasz możemy gotować na gazie lub piec w piekarniku. Możemy obsmażać mięso na patelni i przekładać do garnka lub od razu wszystko robić w garnku z grubym dnem lub garnku żaroodpornym. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie 2:22, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
GULASZ WOŁOWY W SOSIE MUSZTARDOWYM
Składniki na gulasz wołowy w sosie musztardowym
600 g wołowina,
100 g cebula biała,
200 g pieczarki,
150 g ogórek konserwowy,
2 łyżki musztarda,
kucharek przyprawa w płynie,
Kucharek - uniwersalna,
pieprz czarny grubomielony Prymat,
ziele angielskie,
liść laurowy,
mąka pszenna,
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie dania gulasz wołowy w sosie musztardowym
Wołowine pokroić w paseczki i podsmażyc na niewielkiej ilosci tłuszczu.Gdy już woda cała wyparuje z mięsa i mięso bedzie się przysmażało dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w paseczki.Chwile smazyć i dodać musztardę.Po chwili wlać wodę i dusić do miękosći.
Gdy mięso będzie juz miękkie dodać pokrojone w paseczki ogórki koncerwowe.Podlac wodą tak aby mięso było przykryte.Zrobić zawiesine z mąki i wody i zagęścić.Doprawic do smaku. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|