 | Potrawy z ogona wołowego |  |
Wysłany: Sob 20:33, 27 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ragout z ogona wołowego:
Składniki
1 kg ogona wołowego, pokrojonego na kawałki o długości 5 cm
1 cebua, 1 ząbek czosnku
50 g tłustego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 l wytrawnego wina
1 łyżeczka soli
1/8 — 1/2 l gorącego rosołu wołowego (koncentrat)
2 łodygi selera naciowego
4 pomidory
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 porcja zawiera ok. 2100 kJ/ 500 kcal.
Sposób przygotowania
Kawałki ogona wołowego umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać; drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pokrojony boczek podsmażyć na oleju z cebulą i z czosnkiem, dodać kawałki ogona; obsmażyć ze wszystkich stron, zalać białym winem, dodać sól i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny. Od czasu do czasu poruszać garnkiem i w razie potrzeby dolać gorący rosół. Łodygi selera umyć, oczyścić i pokroić na kawałki długości 3 cm; dodać, 30 minut przed końcem gotowania, do potrawy. Pomidory obrać ze skóry, wyciąć nasady ogonków; włożyć do garnka z ragout 10 minut przed końcem gotowania. Przed podaniem posypać natką pietruszki. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 | kolejny przepis na Ragout z ogonów wołowych |  |
Wysłany: Sob 20:39, 27 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki
Mięso wołowe (mozna użyć innego), 50 dag
marchewka, 1
por mały, 1
cebula duża, 1
puszka białej fasoli, 1
puszka pomidorów, 1
sól, pieprz, majeranek, płatki chilli, do smku
łyżka mąki
szklanka bulionu
łyżka oleju
Natka pietruszki, garść
makaron
3-4 os.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostkę bądź paseczki). Marchewkę obrać, pokroić w krążki, pora pokroić w plasterki. Fasolę odsączyć.
Na łyżce rozgrzanego oleju obsmażyć mięso na złoto- brązowy kolor. Dodać przyprawy. Dołożyć cebulę i marchewkę. Całość oprószyć mąką. Chwilę smażyć ciągle mieszająć. Podlać bulionem. Dusić do miękkośći mięsa. (wrazie potrzeby dolać trochę bulionu).
Następnie wlać pomidory z puszki, dusić około 10-15 minut. Pięć minut przed końcem duszenia do garnka dołożyć fasolę i pora. Doprawić do smaku.
Ulubiony makaron ugotowć w osolonej wodzie. Odcedzić, makaron wrzucić do sosu, wymieszać i podawać. Przepis pochodzi z Tele Tygodnia trochę zmodyfikowany przeze mnie... |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob 21:32, 27 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki
5 porcji
ok. 1,7 kg ogona wołowego
3 łyżki mąki pszennej
2 cebule
1 por (biała część)
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
3 marchewki
przyprawy: liść laurowy, 3 ziela angielskie, 5 goździków, 4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
500 ml czerwonego wina
ok. 900 ml przecieru pomidorowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Ogon wołowy, jeśli jest w całości, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki (w miejscach między chrząstkami dość łatwo się kroi). Obtoczyć w mące i odłożyć.
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną cebulę i pora. Dodać starty czosnek i pokrojoną marchewkę i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy, wlać wino i zagotować, następnie dodać przecier pomidorowy i doprawić solą. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć z każdej strony kawałki ogona wołowego.
Podsmażone mięso włożyć do garnka z winem i przecierem. Upewnić się, że jest całkowicie przykryte płynem (jeśli nie, to można dodać nieco gorącego bulionu lub wody). Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 4 godzin lub do miękkości.
Propozycja podania
Tłuczone lub pieczone ziemniaki, frytki |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|