 | Wołowina po azjatycku |  |
Wysłany: Nie 1:14, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wołowina Currry z kokosem
Składniki na wołowina curry z kokosem
ponad 500 g wołowiny
3 łyżki oleju
1 duża cebula ładnie posiekana
2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
1 łyżka pasty tamarind lub świeżo wyciśnięty sok z limonki
2 łyżki sosu rybnego
400 - 500 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kardemonu
1 mały ananas, obrany i drobno pokrojony
Przygotowanie dania wołowina curry z kokosem
1. Umyć mięso i pokroić w małą kostkę. Rozgrzać lej na patelni. Podsmażyć mięso na dużym ogniu, przewracając często i następnie odłożyć na tależ.
2. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę około 5 minut i przełożyć na talerz do mięsa.
Następnie podsmażyć pastę curry na dużym ogniu mieszając około 1 minuty.
3. Dodać na patelnię tamarind pastę, sos rybny, mleko kokosowe oraz cukier. Zagotować. Zmniejszyć ogień na patelni, dołożyć mięso z cebulą i dodać kardemon.
4. Gotowac wszystko bez przykrycia około 1 - 1,5 godziny mieszając czasami. Dolać wody i gotowac pod przykryciem, jeśli curry będzie zbyt suche.
5. Dodać ananas i gotować dalsze 5 minut.
Podawać z ryżem, najlepiej Basmati. |
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez agrisudety dnia Nie 1:27, 28 Paź 2018, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 | |  |
Wysłany: Nie 1:29, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
WOŁOWINA PO WIETNAMSKU
Składniki na wołowina po wietnamsku
około 75 dag polędwicy wołowej lub rostbefu
3 duże pory
przyprawa Maggi
pieprz
4 -5 ząbków czosnku
cynamon
imbir
kieliszek wódkI
Przygotowanie dania wołowina po wietnamsku
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plasterki w poprzek włókien. Przyprawić maggi, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cynamonem oraz imbirem. Ilość przypraw według uznania i własnych preferencji smakowych. Skropić wódką i odstawić na godzinę.
Rozgrzać olej. Mięso obsmażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Dodać pory pokrojone cienko na pół plasterki, smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Następnie skręcić ogień i dusić razem przez około 5 minut. Podawać z ryżem. Smacznego!!! |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie 1:30, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
WOŁOWINA SŁODKO-KWAŚNA
Składniki na wołowina słodko-kwaśna
pół kg ładnej i chudej wołowiny - np. polędwicy
2 jajka
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
2 czerwone papryki
1 puszka ananasów w zalewie
2 szklanki wody
pół szklanki winnego octu
3/4 łyżki cukru
łyżeczka soli
Przygotowanie dania wołowina słodko-kwaśna
Paprykę myję, kroję na pół, usuwam nasiona i kroję w paski.
Ananasa odsączam z zalewy i kroję w ósemki. Zalewę mieszam w garnku z wodą, octem, cukrem, solą i połową mąki. Garnek wstawiam na mały ogień i mieszając gotuję, aż zgęstnieje.
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę o boku 1 cm.
Jajka wbijam do miseczki. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i mieszam z jajkami. Resztę mąki wysypuję na talerz. Kawałki mięsa obtaczam najpierw w jajkach, a następnie w mące.
W woku rozgrzewam dużą ilość oleju i smażę w nim mięso na złotobrązowy kolor. Wyjmuję na talerz i odstawiam.
Sos ananasowy podgrzewam, wkładam do niego paprykę, cząstki ananasa i mięso - gotuję kilka minut. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|