agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki na stifado
1 kg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę lub w paski
2 łyżki mąki
2 duże cebule pokrojone na 8 ćwiartek
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki kminku i cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki pokruszonej fety
olej, sól
Przygotowanie dania stifado
Polędwicę opruszyć mąką obsamażyć na patelni , dodać cebulę. Sporządzić miksturę z pozostałych składników oprócz cukru, wlać na patelnie do mięsa i dusić na bardzo małym ogniu parę godzin aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać cukier. Podawać posypane orzechami i fetą. |
|