agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki na wołowina w sosie śliwkowym
8 ( po 2 na osobę) plastrów wołowiny ( polędwica lub ligawa),
ciemny sos sojowy,
granulowany czosnek,
10 szt śliwek suszonych,
1/2 słoika niskocukrowych powideł węgierkowych,
łyżeczka miodu,
imbir w proszku - płaska łyżeczka,
biały pieprz,
łyżka mąki,
200 ml śmietany 18%,
olej do smażenia
Przygotowanie dania wołowina w sosie śliwkowym
plastry wołowiny nie grubsze niż 1 cm lekko rozbić najlepiej pięścią ( nie tłuczkiem), z obu stron zamoczyć w sosie sojowym, obsypać czosnkiem. W misce odstawić najlepiej do następnego dnia. Minimalny czas marynowania to 3-4 godz Uwaga: nie wstawiac do lodówki marynowanie przebiega lepiej w temp. pokojowej. Ale można też po 3 godz. marynowania mięso zamrozić i wykorzystać za jakiś czas. Po marynowaniu zeskrobać z mięsa czosnek ( żeby się przypalił ) i smażyć na oleju bardzo krótko z obu stron tylko do scięcia wierzchniej warstwy. Przełożyć do rondla razem z olejem ze smażenia, resztką sosu sojowego z marynowania, podlać wodą, dusić około 1 godz. Uwaga: mięso zamarynowane w sosie sojowym dusi się prawie o połowę krócej niż niemarynowane, nie trzeba go solić, jest kruche i wilgotne w środku. W czasie gdy mięso się dusi robimy sos: namoczone wcześniej śliwki bez pestek rozgotowujemy w małej ilości wody ( można je pokroić w paski żeby się szybciej rozgotowały), dodajemy powidła i tyle wrzącej wody aby całość miała gęstość jak sos przed zagęszczeniem, zagotowujemy całość, dodajemy miód, sporo białego pieprzu, imbir. Całość mieszamy i podprawiamy śmietaną z mąką. Zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać wrzątku. Mięso polane sosem podawać z kopytkami i czerwoną kapustą z jabłkami oraz czerwonym wytrawnym winem
danie bardzo smaczne o wytrawnym smaku i uwaga niskotłuszczowe. |
|