Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna

Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Przepisy kulinarne na potrawy z wołowiny » Wołowina Wellington
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Wołowina Wellington
PostWysłany: Nie 1:51, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Wołowina Wellington

Składniki na wołowina wellington
600-800g Wołowiny
300-400g Ciasta francuskiego
75g masła
4 łyżki stołowe oliwy
1 jajko (całe, roztrzepane)
sól, pieprz
50g mąki
250g posiekanych grzybów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka do herbaty szałwii i tymianku
25g bułki tartej
1 duża pierś z kurczaka (zmielona)

Przygotowanie dania wołowina wellington

Mięso umyj, przytnij tak aby było mniej więcej podobnej wielkości po obu końcach oraz przypraw solą i pieprzem.
Obsmaż je z obu stron przez 5 min na oliwie z masłem. Odstaw do przestygnięcia.

Posiekane grzyby usmaż na oliwie z masłem. Kiedy będą już miękkie ale nie do końca usmażone dodaj cebulę, czosnek i smaż dalej przez 5 min. Na koniec dodaj zioła. Odstaw do wystygnięcia. Nadzienie można trzymać w lodówce do puki nie będzie potrzebne (musi być całkowicie zimne).

Rozwiń ciasto francuskie na blacie/stolnicy posypanej mąką. Wymieszaj nadzienie pieczarkowe ze zmieloną piersią z kurczaka oraz bułką tartą (najlepiej w blenderze). Rozsmaruj pastę na cieście zostawiając 1cm brzegu do zawinięcia. Na środku ułóż podpieczoną wołowinę. Zawiń ciasto w zgrabny pierożek Smile Ułóż przygotowanego pierożka na blasze posmarowanej masłem. Po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do lodówki na 30 min. Nastaw piekarnik na 250C i piecz 35 min (5 min więcej jeśli chcemy "dobrze wypieczony" lub 5 min mniej jeśli chcemy "krwisty"). Odstaw na 10 min aby odpoczęło. Pokrój w plasterki (po 2 na osobę).


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wołowina Wellington
  Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Przepisy kulinarne na potrawy z wołowiny
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin