 | Żeberka wołowe |  |
Wysłany: Nie 2:02, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Żeberka wołowe długo duszone:
Składniki
szponder wołowy 1 kg
pęczek młodej włoszczyzny
cebula 4-5 szt
czosnek - 4-5 ząbków
sól, pieprz, tymianek świeży, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca
3-4 os.
Przygotowanie
Mięsko porcjujemy na mniejsze kawałki,
Cebulę i czosnek obieramy.
W głębokim rondlu wlewamy trochę oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień i wlewamy wodę, tak aby zakryła mięso.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, i owoce jałowca, trochę soli i pieprzu.
Cebule kroimy w piórka, czosnek kroimy i wrzucamy na wołowinę.
Solimy, wrzucamy świeży rozmaryn, trochę pieprzu
Gotujemy 1,5 -2 h na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę.
Obieramy marchewki, pietruszkę i seler.
Dokładnie myjemy por i jeśli mamy liście selera.
Kroimy warzywa tak jak lubimy.
Jak mięso już będzie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 30 min.
Podajemy z ziemniakami i ogóreczkiem. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 | |  |
Wysłany: Nie 2:08, 28 Paź 2018 |
|
|
agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Żeberka wołowe pieczone:
Składniki
żeberka wołowe 0,5 kg
olej rzepakowy
piwo ciemne
cebula 1 szt.
ketchup 200 ml
musztarda rosyjska1 łyżka
kolendra cała
papryka słodka mielona
chili pieprz cayenne
imbir mielony
przyprawa do wołowiny
papryka czerwona 1 szt.
pomidory pelati 1 puszka
czosnek 2 ząbki
kolendra
miód 1 łyżka
rukola do dekoracji
Kroki postępowania
Krok 1 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Do miski wlewamy łyżkę miodu, łyżkę musztardy rosyjskiej i olej. Dodajemy przyprawę do wołowiny, mieszamy i obtaczamy w niej pocięte na porcje żeberka.
Krok 2 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, wlewamy ciemne piwo i wstawiamy do piekarnika na 4 h w temperaturze 130 ˚C.
Krok 3 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Dosypujemy słodką papryką, chilli pieprz Cayenne. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pomidory pelati, ketchup, kolendrę, imbir oraz czosnek. Na sam koniec dolewamy resztę ciemnego piwa i czekamy aż sos się zagotuje.
Krok 4Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Na sam koniec dolewamy resztę ciemnego piwa i czekamy aż sos się zagotuje.
Krok 5 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Żeberka wyjmujemy z pieca, podajemy na sosie z odrobiną musztardy rosyjskiej, dekorujemy rukolą. |
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|