Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna

Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Przepisy kulinarne na potrawy z wołowiny » Żeberka wołowe
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Żeberka wołowe
PostWysłany: Nie 2:02, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Żeberka wołowe długo duszone:


Składniki

szponder wołowy 1 kg
pęczek młodej włoszczyzny
cebula 4-5 szt
czosnek - 4-5 ząbków
sól, pieprz, tymianek świeży, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca

3-4 os.
Przygotowanie

Mięsko porcjujemy na mniejsze kawałki,
Cebulę i czosnek obieramy.

W głębokim rondlu wlewamy trochę oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień i wlewamy wodę, tak aby zakryła mięso.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, i owoce jałowca, trochę soli i pieprzu.
Cebule kroimy w piórka, czosnek kroimy i wrzucamy na wołowinę.
Solimy, wrzucamy świeży rozmaryn, trochę pieprzu

Gotujemy 1,5 -2 h na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę.
Obieramy marchewki, pietruszkę i seler.
Dokładnie myjemy por i jeśli mamy liście selera.
Kroimy warzywa tak jak lubimy.
Jak mięso już będzie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 30 min.
Podajemy z ziemniakami i ogóreczkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 2:08, 28 Paź 2018
agrisudety
Administrator

 
Dołączył: 26 Paź 2018
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Żeberka wołowe pieczone:


Składniki

żeberka wołowe 0,5 kg
olej rzepakowy
piwo ciemne
cebula 1 szt.
ketchup 200 ml
musztarda rosyjska1 łyżka
kolendra cała
papryka słodka mielona
chili pieprz cayenne
imbir mielony
przyprawa do wołowiny
papryka czerwona 1 szt.
pomidory pelati 1 puszka
czosnek 2 ząbki
kolendra
miód 1 łyżka
rukola do dekoracji


Kroki postępowania

Krok 1 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Do miski wlewamy łyżkę miodu, łyżkę musztardy rosyjskiej i olej. Dodajemy przyprawę do wołowiny, mieszamy i obtaczamy w niej pocięte na porcje żeberka.

Krok 2 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, wlewamy ciemne piwo i wstawiamy do piekarnika na 4 h w temperaturze 130 ˚C.

Krok 3 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Dosypujemy słodką papryką, chilli pieprz Cayenne. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pomidory pelati, ketchup, kolendrę, imbir oraz czosnek. Na sam koniec dolewamy resztę ciemnego piwa i czekamy aż sos się zagotuje.

Krok 4Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Na sam koniec dolewamy resztę ciemnego piwa i czekamy aż sos się zagotuje.

Krok 5 Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie
Żeberka wyjmujemy z pieca, podajemy na sosie z odrobiną musztardy rosyjskiej, dekorujemy rukolą.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Żeberka wołowe
  Forum www.agrisudety.fora.pl Strona Główna » Wołowina / Przepisy kulinarne na potrawy z wołowiny
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin