agrisudety |
Administrator |
|
|
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2018 |
Posty: 37 |
Przeczyta³: 0 tematów
Ostrze¿eñ: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
5 plastrów wo³owiny (wo³owina na pieczeñ, rostbef, ligawa, udziec)
sól i pieprz
1 ³y¿eczka suszonego oregano
2 ³y¿eczki musztardy
nadzienie: 1-2 ogórki kiszone i 1/2 papryki (lub np. tylko 5 kawa³ków suszonych pomidorów)
2 ³y¿ki oleju ro¶linnego
2 i 1/2 szklanki roso³u lub bulionu wo³owego lub drobiowego
6-8 kawa³ków suszonych grzybów lub 200 g grzybów ¶wie¿ych (lub mro¿onych)
1/3 cebuli
2 z±bki czosnku
3 ga³±zki natki pietruszki
Przygotowanie
Wo³owinê rozbiæ t³uczkiem na cienkie filety, doprawiæ sol±, pieprzem i suszonym oregano, posmarowaæ musztard±. Przykryæ plasterkiem polêdwicy je¶li j± u¿ywamy, nastêpnie przy krótszym brzegu po³o¿yæ s³upek ogórka i papryki lub tylko kawa³ek suszonego pomidora. Zwin±æ w roladkê, spi±æ wyka³aczk±.
Obsma¿yæ na oleju z ka¿dej strony na dobrej wiêkszej patelni na wiêkszym ogniu.
W garnku zagotowaæ rosó³ lub bulion, do wrz±cego bulionu w³o¿yæ obsma¿one roladki i zagotowaæ. Dodaæ suszone grzybki (¶wie¿e dodajemy pó¼niej, pod koniec gotowania).
Na patelniê po roladkach w³o¿yæ posiekan± w kosteczkê cebulê i przepo³owione z±bki czosnku, zeszkliæ i lekko zrumieniæ. Prze³o¿yæ do garnka. Na patelniê wlaæ wino i po³owê zredukowaæ, przelaæ do garnka z miêsem. Je¶li nie u¿ywamy wina wyp³ukaæ patelniê kilkoma ³y¿kami bulionu i przelaæ do garnka. Do garnka dodaæ natkê pietruszki (wyj±æ j± mniej wiêcej w po³owie gotowania).
Je¶li u¿ywamy garnka ¿aroodpornego mo¿emy piec zrazy w piekarniku w 180 stopniach C przez oko³o 2 godziny, w razie potrzeby dodaj±c wiêcej bulionu i 2-3 razy przewracaj±c roladki. Mo¿emy te¿ gotowaæ na ogniu, pod przykryciem, przez oko³o 2 godziny lub do czasu a¿ miêso bêdzie delikatne i kruche.
Je¶li u¿ywamy grzybów ¶wie¿ych lub mro¿onych, nale¿y je pokroiæ i podsma¿yæ na ³y¿ce mas³a z dodatkiem soli i pieprzu, na du¿ym ogniu, przez oko³o 2 minuty co chwilê mieszaj±c. Tak podsma¿one grzyby dodajemy na pó³ godziny przed koñcem gotowania zrazów.
Gdy miêso bêdzie ju¿ miêkkie mo¿emy zagê¶ciæ sos m±k± wymieszan± z czê¶ci± wywaru, zagotowaæ. Je¶li nie chcemy dodawaæ m±ki mo¿emy sos zmiksowaæ na g³adko, wówczas bêdzie "naturalnie" gêsty, czê¶æ grzybków mo¿emy pozostawiæ w ca³o¶ci.
Mo¿na te¿ zabieliæ sos mlekiem (rozmieszaæ m±kê z mlekiem, dodaæ do garnka i zagotowaæ). |
|