agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
kładniki na wołowina bourguignon
1 kg ładnej polędwicy wołowej
1 duża marchewka
1 duża cebula
2 gałązki selera naciowego
1 główka czosnku
kawałek wędzonego boczku – około 20 dag
dwie spore garście szalotek (można zastąpić małymi cebulkami)
dwie garście pieczarek
gałązka świeżego tymianku (można zastąpić łyżeczką suszonego)
2 liście laurowe
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu wołowego
3-4 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Pierwszego dnia przygotowuję się winną marynatę: marchewkę i cebulę obiera się i drobno kroi, główkę czosnku przekrawa w poprzek na pół, selera pokroić w plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzewa się łyżkę oliwy i smaży w niej cebulę, marchewkę i selera. Po 3 minutach dolewa wino, dodaje tymianek, czosnek i listki laurowe.
Całość zagotowuje, po czym zmniejsza ogień i dusi około 15 minut i odstawiaa do ostygnięcia. Wołowinę pokroić w kostkę o boku około 2 cm i zanurzyć je w zimnej marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odsączyć mięso i osuszyć na papierowym ręczniku, zachowując marynatę. Pieczarki obrać na ćwiartki, pietruszkę posiekać.
Mąkę starannie miesza się z bulionem.
Boczek pokroić na kostkę o boku 1 cm.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć w niej na złoty kolor boczek, po czym razem z szalotkami przełożyć do żaroodpornego natłuszczonego naczynia.
Rozgrzać kolejną łyżkę oliwy i smażyć partiami kawałki mięsa, dodać je do naczynia z boczkiem i szalotkami.
Na patelnię wlać trzy łyżki marynaty, mieszać z resztkami mięsa po smażeniu i wlać do naczynia z mięsem. Resztą marynaty oraz mąką wymieszaną z bulionem polać mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, zagotować, przykryć, po czym wstawić na około 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 C.
Gdy mięso się piecze, resztę oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć na brązowo grzyby. Do mięsa tuż przed końcem jego pieczenia dodać grzyby i całość wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. |
|