agrisudety |
Administrator |
|
|
Dołączył: 26 Paź 2018 |
Posty: 37 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Składniki na wołowina po żydowsku
1 kg wołowiny pieczeniowej - różowa a nie ciemnoczerwona
3 ząbki czosnku
sól zmiękczająca mięso
pieprz
2 cebule
Przygotowanie dania wołowina po żydowsku
Wołowinę troszeczkę obijam tłuczkiem, a następnie posypuję i wcieram sól do zmiękczania mięsa.
Kroje ząbki czosnku wzdłuż i wciskam w dziurki zrobione w mięsie cienkim nożem. Odstawiam mięso na pół godziny.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, obsypuję mięso pieprzem i mąką, kładę na patelnię, obsmażam ze wszystkich stron i przekładam do brytfanki lub garnka, podlewając odrobiną wody. Wrzucam również pokrojoną cebulę i duszę do 2 godzin, sprawdzając czy woda nie wyparowała, jeśli tak, to uzupełniam.
Po uduszeniu kroję w plastry i polewam sosem z duszenia.
Doskonała na gorąco i na zimno. Podaję ją z chrzanem lub ćwikłą. |
|